VGS

NAAR CORONA-OVERZICHT

 

“Blijf zoveel mogelijk thuis en houd anderhalve meter afstand.” De boodschap van premier Rutte bij de laatste persconferentie was duidelijk. Om het coronavirus niet opnieuw in alle hevigheid te laten uitbreken is voorzichtigheid van groot belang. De anderhalvemetersamenleving zal vermoedelijk blijven bestaan totdat er een vaccin of een krachtig geneesmiddel is.

Voorzichtigheid

Voorzichtigheid is ook een leidraad voor ons als leidinggevenden bij VGS. Onze collega’s werken in deze periode zoveel mogelijk thuis. Zijn ze toch op kantoor, zitten ze alleen op een kamer om verspreiding van het virus tegen te gaan. Vergaderingen zijn digitaal en bijeenkomsten worden afgelast. Het is niet altijd makkelijk – ik mis het om te brainstormen bij een whiteboard en eerlijk gezegd ook om een potje tafeltennis te spelen met een collega. Tegelijk is dit beter als we hierdoor de kans verkleinen dat onze collega’s ziek worden.

Onze bedoeling is dat u zo weinig mogelijk merkt van onze voorzichtigheid in de kwaliteit van onze dienstverlening. Gelukkig kunnen wij vanuit huis dezelfde diensten leveren als vanaf kantoor. Wel kan het zijn dat een collega even de kinderen aan het helpen is en daardoor later terugbelt. Waar we helaas voorzichtig in moeten zijn is het persoonlijke contact. Een bezoek van een VGS-medewerker aan uw school zit er helaas nog niet in. We voelen ons verantwoordelijk voor onze collega’s, maar ook voor uw gezondheid.

Verandering

Tegelijk biedt deze periode ook kansen. Verschillenden van mijn collega’s hebben inmiddels afspraken met schoolleiders of bestuursleden gehad via Teams en dat gaat erg goed. Aanvankelijk was ik hier zelf geen voorstander van. De ervaring leert echter dat een gesprek over bijvoorbeeld de werving en selectie van een leidinggevende of het vernieuwen van uw functieboek heel goed via Teams te voeren is. Dat krijgen we ook terug van onze gesprekspartners. De volgende stap is voor ons om te kijken of trainingen ook digitaal gegeven kunnen worden.

Net als ieder ander zie ik er naar uit dat de samenleving weer ‘normaal’ wordt. Tegelijk moeten we deze periode zo goed mogelijk benutten. We leren nu waar digitale middelen wel en niet geschikt voor zijn. Veel van onze werkzaamheden kunnen op afstand net zo goed plaatsvinden, wat tijd bespaart en goed is voor ons milieu doordat we geen woon-werkverkeer hebben. Omgekeerd laat onderzoek van VGS en enkele andere organisaties laat zien dat digitaal lesgeven volgens veel leerkrachten geen goed idee is voor de lange termijn.

Doordat sommige afspraken verschoven zijn hebben we daarnaast onverwacht ook tijd om nieuwe zaken te ontwikkelen. Zo werken we momenteel aan een basisgids over goed bestuur en toezicht om schoolbesturen te helpen om de juiste rol in te nemen. Ook op allerlei andere terreinen zijn we bezig met vernieuwing. Daarbij luisteren we altijd graag naar uw ideeën. Mocht er een thema zijn waarop wij u van dienst kunnen zijn, wilt u het ons dan laten weten? Wij gaan graag met en voor u aan de slag.

NAAR CORONA-OVERZICHT