VGS

Duurzaam schoolplan

U bent ongetwijfeld druk bezig met het schoolplan voor de komende vier jaar. U bent met name bezig met het stellen van onderwijskundige doelen en stemt daar uw middelen op af. Tegelijk geeft het nieuwe schoolplan kansen om uit te stralen dat de verduurzaming van het schoolgebouw serieus wordt genomen. Zijn we niet aan onze ‘stand verplicht’ om dat uit te stralen? Hoe verantwoordt u uw keuzes op dit gebied aan de kinderen en hun ouders? Daarbij komt dat het schoolgebouw de plek is waar het onderwijs plaatsvindt en het team aan de slag gaat om de (onderwijskundige) doelen te realiseren. Het gebouw en bijbehorend (leef)klimaat spelen hierin zeker geen verwaarloosbare rol.

Verduurzamingsmogelijkheden

U vraagt zich wellicht af wat er allemaal mogelijk is qua verduurzaming of u ziet intussen door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer, omdat er zo ontzettend veel informatie beschikbaar is. U kunt denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepompinstallatie, betere isolatie, maar ook bezinning op de aanbreng van LED verlichting of de aanpassing van stookgedrag behoren tot de mogelijkheden.

VGS helpt u verder…

VGS helpt u op weg om verduurzaming mee te nemen in uw meerjarige onderhoudsplanning. Deze onderhoudsplanning en advies op verduurzaming kunnen we samen oppakken. Op dit vlak werken we nauw samen met Propendum. Deze VGS-partner kent de scholenmarkt door en door en kan u goed adviseren over verduurzaming van uw pand. Als u denkt dat investeringen vanwege financiële beperkingen geen optie zijn, blijken er juist voor verduurzaming doorgaans extra middelen beschikbaar.

Bij de VGS denken we graag met u mee als het gaat om verduurzaming. Of het nu gaat om de eisen die de overheid aan de scholen stelt, de concrete mogelijkheden of het financiële plaatje. Als u vragen heeft op dit terrein, dan horen wij graag van u.

Zonet las u het vijfde artikel in de serie ‘strategie en schoolplan’. In deze serie denken we met u mee en bespreken we relevante thema’s op dit snijvlak. De vorige artikelen vindt u hier. Het volgende artikel verschijnt over twee weken.