VGS

Symposium Kerk & School

Ds. Van Zetten opende het symposium met een meditatie over Mattheüs 8. Hierin gaat het over de storm op het meer van Galilea. De discipelen zijn bevreesd voor de wind en de golven. Zo kan het ook stormen in de wereld en in ons persoonlijke leven. Wat kunnen we dan bang zijn voor de wind en de golven, terwijl Hij daarboven staat. Maar als Jezus aan boord is van ons schip, kunnen we niet omkomen. Hij wil dat we in onze ellende tot Hem roepen. Wij zijn, net als de discipelen, vaak bang. Maar juist nood kan Hij gebruiken tot zegen. Als we dan op Hem zien, blijft het wonder over. Dan klinkt het: “Hoedanig Een is Deze?”

Na deze inleidende meditatie blikte Bert Kalkman terug op de campagne tegen het wetsvoorstel Informeel Onderwijs. Tijdens gesprekken met politici en ambtenaren ontdekte hij dat de scheidslijn tussen formeel en informeel onderwijs flinterdun is. Regelmatig kwam een casus uit het formele onderwijs langs, terwijl het hier echt om informeel onderwijs ging. Wat ook opviel, was een zekere terughoudendheid bij maatschappelijke organisaties: “Waar maakt de reformatorische achterban zich druk om?” Maar later kwamen zij hierop terug, omdat het wetsvoorstel toch minder neutraal bleek dan zij dachten. Waar de overheid grip op wil krijgen, is het verbeteren van de kwaliteit van het informele onderwijs. Maar wie bepaalt dan de normen en waarden? Dat kan niet de overheid zijn, dat moet de kerk zijn.

Naarmate het gesprek vorderde, werd het spannender. Een beroep op de grondwet had weinig effect. Tegenstanders begrepen niet waarom de maatschappelijke organisaties zich druk maakten. Daarom werd besloten om de discussie vanuit het perspectief van burgerschap te voeren: waarom wantrouwen jullie betrokken burgers en kerken? Wij staan immers juist voor christelijke vrijheid, waarvan iedereen profijt heeft. Dit bleek een ware eye-opener te zijn.

We moeten taal ontwikkelen om duidelijk te maken waar we voor staan.

 

Een belangrijk punt om hieruit mee te nemen is: hoe staan wij als christenen in de samenleving? Begrijpen wij hoe onze seculiere medemens denkt? We moeten taal ontwikkelen om duidelijk te maken waar we voor staan. Wat betekent het om christen te zijn? Veranderende tijden vragen om ander gedrag. Het is belangrijk om open te communiceren richting onze (seculiere) medemens.

Vervolgens hield ds. Zondag een lezing over de prikkelende stelling: “Onze overheid: tegenspeler of metgezel?” Er bestaat namelijk een spanningsveld. De Bijbel leert ons de overheid te gehoorzamen, omdat zij Gods dienares is. Dit geldt ook voor een seculiere overheid. Maar als de overheid wetten oplegt die tegen Gods Woord ingaan, mogen — nee, móeten — we dat weigeren. Gods geboden worden tegenwoordig als verouderd en discriminerend beschouwd. De spanning tussen overheid en kerk neemt toe. De overheid komt steeds dichter bij huis. Daarom moeten we bidden en waken. Niet om met rust gelaten te worden, maar om met vrijmoedigheid Gods Woord te spreken. Tegen welke prijs zijn wij bereid te betalen voor onze christelijke identiteit? Welke punten zijn voor ons niet onderhandelbaar? Een goede doorgronding van de wet is essentieel. Wat is nog Bijbels verantwoord, en wat niet meer? Tegelijk kunnen we als christenen ook participeren in de overheid, zoals Daniël deed in Babel.

Tegen welke prijs zijn wij bereid te betalen voor onze christelijke identiteit?

Algemene ledenvergadering

Het avondprogramma stond in het teken van de algemene ledenvergadering van de VGS. Ds. van Zetten leidde deze vergadering.

Hij gaf het woord aan Marco van Eckeveld, die een korte presentatie hield over het platform Capensis. Dit digitale platform faciliteert bestuurders en toezichthouders op diverse terreinen.

Daarnaast vond het huishoudelijke deel van de ALV plaats, waarbij de jaarstukken en het jaarverslag over 2024 werden besproken. Ook gaf Jan-Willem de Leeuw een lezing getiteld Perspectief op vorming. Jan-Willem betoogde dat jongeren steeds kwetsbaarder zijn geworden door verregaande individualisering, digitalisering en een gebrek aan zingeving. Deze trends sijpelen ook steeds verder door in de reformatorische zuil. Daarom moeten we blijven staan op het beproefde fundament. Opvoeding moet geworteld zijn in Gods Woord; ons onderwijs moet op Christus zijn georiënteerd.

Bekijk hier de volledige lezing

Ten slotte werd afscheid genomen van ds. M.A. Kempeneers, die ook de vergadering sloot met Bijbellezing en gebed.