VGS

De organisatie- en juridisch adviseurs van VGS hebben een beknopte whitepaper geschreven die u hierin wegwijs maakt. Door de reflectievragen is de whitepaper ook goed bruikbaar als bezinningsstuk voor besturen en toezichthouders.

Toezicht houden in de praktijk

De toezichthouder heeft toezicht te houden, waarbij de kernvraag is: is de schoolorganisatie bij de bestuurder(s) in goede handen? Om daar achter te komen heeft hij drie instrumenten: toezichthouden, goedkeuren en adviseren of klankborden.

Van groot belang is dat de toezichthouder de bestuurder daadwerkelijk verder helpt. Niet alleen in de controlerende rol, maar vooral in het adviseren en genereren. Onderling vertrouwen is daarbij een eerste voorwaarde. Het proces toezichthouden vraagt juiste informatie en het stellen van goede, rake vragen.

Onafhankelijkheid is een belangrijke voorwaarde van de toezichthouder geworden. Iets wat in de praktijk van VGS-scholen niet altijd makkelijk is. Wanneer deze onafhankelijkheid er onvoldoende is, kunnen bestuur en toezicht uit evenwicht raken. De toezichthouder komt dan niet goed in zijn (wettelijke) rol. Met training en het ontwikkelen van een adequaat toezichtkader kan hier aan gewerkt worden.

Organisatieadvies nodig?

Onze adviseurs denken graag mee. Heeft u een vraag met betrekking tot toezichthouden? Bel of mail dan Marco van Eckeveld, organisatieadviseur, m.vaneckeveld@vgs.nl of 0180 – 442 673.

Basisboek

De whitepaper is gebaseerd op een hoofdstuk uit het (nog te verschijnen) Basisboek Goed bestuur. Wilt u alvast intekenen en exemplaren voor uw bestuurders en toezichthouders reserveren? Mail het gewenste aantal naar Diederic Kloosterman, d.kloosterman@vgs.nl. We brengen enkel de verzendkosten én €5 administratiekosten in rekening.

Meer gratis whitepapers verschijnen binnenkort op vgs.nl/basisboek.