VGS

De organisatie- en juridisch adviseurs van VGS hebben een beknopte whitepaper geschreven die u hierin wegwijs maakt. Door de reflectievragen is de whitepaper ook goed bruikbaar als bezinningsstuk voor besturen en toezichthouders.

Schaalgrootte in de praktijk

De directeur-bestuurder van een kleine basisschool sluit het hek van het schoolplein achter zich af. De werkweek zit er weer op. Gisteravond heeft hij met de toezichthouders een goede vergadering gehad, waarbij ze de onderwijskwaliteit diepgaand hebben besproken. Zijn school heeft zes groepen en dat maakt het overzichtelijk. De kleine schaal maakt het mogelijk om veel te differentiëren en aan te sluiten bij de behoefte van leerlingen. De lijntjes zijn kort en dat maakt dat hij snel kan schakelen en bijsturen. Hij geniet ook van de combinatie van bestuurlijke taken en de dagelijkse praktijk.

Zijn collega, bestuurder van zeven basisscholen in een landelijk gebied, rijdt tevreden naar huis vanaf zijn werkplek op één van de scholen. Zojuist heeft hij samen met één van de schoolleiders de week met de kinderen in de gemeenschapsruimte afgesloten. Prachtig om te zien hoe de schoolleider, het team en de kinderen met elkaar omgaan. Geen drukte om allerlei bestuurlijke zaken, maar gewoon bezig met de dagelijkse omgang met de kinderen. Dat motiveert hem iedere keer weer in de overleggen met de gemeente, de leden, GMR en schoolleiders. Doordat ze met elkaar de taken kunnen verdelen, kunnen er op de scholen meer ontwikkelingen worden ingezet.

Organisatieadvies nodig?

Onze adviseurs denken graag mee of groter voor uw schoolorganisatie ook béter is. U kunt terecht bij Gerard van Rijswijk via g.vanrijswijk@vgs.nl of 0180 – 442 635.

Basisboek

De whitepaper is gebaseerd op een hoofdstuk uit het Basisboek Goed bestuur. Wilt u exemplaren van het volledige basisboek (voor uw bestuurders en toezichthouders) bestellen/ reserveren? Mail het gewenste aantal naar Diederic Kloosterman, d.kloosterman@vgs.nl. We brengen enkel de verzendkosten én €5 administratiekosten in rekening.

Meer gratis whitepapers over bestuur en toezicht vindt u op vgs.nl/basisboek.