VGS

Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Maar het stelsel is toe aan  onderhoud, om ook in de toekomst een goed pensioen te behouden. We worden steeds ouder en wisselen vaker van baan. Ook kunnen pensioenfondsen nu de pensioenen niet altijd verhogen, ook al gaat het goed met de economie. Sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) en de overheid hebben daarom samen nieuwe afspraken gemaakt. Deze afspraken staan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp).

Veel blijft hetzelfde

De sterke onderdelen uit het pensioenstelsel van nu blijven bestaan.

  • Uw werknemers krijgen straks gewoon AOW van de overheid.
  • En uw werknemers blijven pensioen opbouwen via u, de werkgever. Ze krijgen dit pensioen vervolgens hun leven lang.
  • Mee- en tegenvallers blijven we samen delen. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. Of bij eerder overlijden of juist langer leven. Zo blijft pensioen voor iedereen betaalbaar en eerlijk.
  • Pensioen blijft zo stabiel mogelijk omdat we zorgen voor een gezamenlijke buffer. Het pensioen gaat sneller omhoog als het goed gaat met de economie. Maar het gaat ook omlaag als het economisch tegenzit. Er komen dus regels om te voorkomen dat pensioenen te hard kunnen dalen.
  • Uw werknemers ontvangen levenslang pensioen. Dat wordt betaald uit uw persoonlijk pensioenvermogen.

Er verandert nu nog niets

De nieuwe regels gaan in op 1 juli 2023, maar pensioenfondsen krijgen een paar jaar de tijd om volgens deze regels te gaan werken. Uiterlijk in 2028 gaan alle pensioenfondsen over op de nieuwe regels voor pensioen.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u als u of uw werknemers pensioen opbouwen bij ABP naar de website van ABP en als u of uw werknemers pensioen opbouwen bij PFZW naar de website van PFZW

Bron : ABP