VGS

Aanbesteding

Als het bedrag van de energiebehoefte een bepaalde drempel overschrijdt, zijn scholen verplicht hun energie-inkoop Europees aan te besteden. Energie Voor Scholen verzorgt dit gehele traject. Het schoolbestuur heeft nergens meer omkijken naar. Kleinere scholen, die deze verplichting niet hebben, liften vervolgens mee op de voordelen van het collectief zoals de scherpe tarieven die door de aanpak van het adviesbureau gegarandeerd zijn. “We kopen het benodigde volume in delen in. Alles in één keer inkopen zou gokken zijn met overheidsgeld. Onverantwoord op de grillige energiemarkt anno nu.”

Energie Voor Scholen is volgens Karin Michgels meer dan een inkoopcollectief. “Het is uitgegroeid tot een informatie- en adviespunt waar je met al je vragen op het gebied van energie terecht kunt. Er is steeds meer dat de overheid van scholen vraagt. Daarin willen we adviseren en ontzorgen. En scholen ondernemen zelf ook steeds meer op het gebied van duurzaamheid. Denk aan zonnepanelen of energiezuinige verlichting. Ook dan denken we graag mee. Vanuit het collectief houden we deelnemers op de hoogte van mogelijke subsidies en van veranderende wet- en regelgeving.”

Bewezen succes

Reclame maken voor het collectief hoeft bijna niet, volgens Karin Michgels. “De meeste aanwas komt door mond-tot-mond reclame. Daar hoeven wij niets voor te doen. Wat dat betreft bewijst het collectief zichzelf.” Toch doen nog niet alle scholen mee aan het collectief. Dat duurt niet lang meer, denkt Joost Rog. “Het concept heeft even moeten landen in de onderwijswereld maar heeft zich intussen inderdaad bewezen. Dat blijkt ook uit de hoge tevredenheidscijfers die Energie Voor Scholen krijgt. Gemiddeld scoren we een 8+.” Vooral het persoonlijke contact wordt hoog gewaardeerd. Karin Michgels: “Bij Energie Voor Scholen krijg je direct je vaste contactpersoon aan de lijn en hoef je je niet eerst een keuzemenu te doorlopen, waarna je alsnog in een callcenter belandt met medewerkers die nauwelijks van de hoed en de rand weten. ” Joost Rog vult aan: “Echt alles wordt voor je geregeld, je hebt nergens omkijken naar.”

Prijs en gemak

Een van de deelnemers is Stichting Talent Westerveld, een samenwerkingsverband van negen scholen voor openbaar onderwijs in Dwingeloo en omgeving. Arjen Kiers werkt op het bestuurskantoor van de stichting. Als controller is hij ook verantwoordelijk voor de inkoop. “De afgelopen periode is de derde keer geweest dat wij onze energie-inkoop moesten aanbesteden. Het gaat bij ons om een verbruik van circa 80.000 kuub gas en circa 200.000 kWh stroom. We doen mee aan Energie Voor Scholen vanwege de prijs en het gemak. Ik ben blij dat wij niet zelf een Europese aanbesteding hoeven uit te voeren. Maar de voornaamste reden is toch besparing. Energie Voor Scholen biedt een goed tarief. Dat je daarnaast ook in alles wordt ontzorgd, is mooi meegenomen.”

Stichting Talent Westerveld is aangesloten bij profielorganisatie VOS/ABB, de vereniging van openbare scholen. “Zo raakten we bekend met Energie Voor Scholen. Ik ben ook eens naar een informatiebijeenkomst geweest. Dat was verhelderend. Als je het verhaal kent, weet je waar je aan meedoet.” Volgens Arjan Kiers kan Energie Voor Scholen een bredere rol oppakken. “We krijgen als schoolbesturen steeds meer te maken met verduurzaming. Wat kun je daar nu mee als school? Het is dan goed om te weten dat er een onafhankelijke partner is die je in energiezaken kan adviseren.” Meer weten over de energiewereld? Kom dan naar de informatiebijeenkomst. “Leuk om persoonlijk kennis te maken”, zegt Karin Michgels tot slot.

Informatiebijeenkomsten Energie Voor Scholen

Energie Voor Scholen biedt schoolbesturen de mogelijkheid om mee te doen met de Europese aanbesteding 2021 t/m 2025. De inschrijving hiervoor staat open tot maart 2019.

Meer weten? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten. U krijgt uitleg en kunt vragen stellen over de Europese aanbesteding 2021 t/m 2025 en verduurzaming in het onderwijs. De bijeenkomst is gratis en wordt gehouden op:

  • do 1 nov 2018 van 13.00-15.30 uur in Zwolle (PEC Zwolle, Hotel Lumen)
  • di 6 nov 2018 van 13.00-15.30 uur in Rotterdam (Topsportcentrum)
  • wo 7 nov 2018 van 13:00-15.30 uur in Vianen (Van der Valk Hotel)

Aanmelden kan door een mail te sturen naar michgels@hellemansconsultancy.nl.

Energie Voor Scholen is hét inkoopcollectief in de onderwijssector. Het is een initiatief van profielorganisaties VGS, Verus, VBS, LVGS, VOS/ABB en ISBO. Inkoop van energie wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Hellemans Consultancy BV, een onafhankelijk adviesbureau dat is gespecialiseerd in energievraagstukken. Het collectief begon in 2003 met een handje vol scholen. Intussen is Energie Voor Scholen een collectief van 850 schoolbesturen, die samen ruim 6.000 gebouwen in het collectief hebben ondergebracht. Daarmee zijn zij verzekerd van een scherp tarief, wat doorgaans 10 tot 15% besparing oplevert.