VGS

Het woordenboek geeft de betekenis van dit woord als volgt weer: ‘een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewone dagelijkse activiteiten staakt en niet naar school, studie of werk gaat’.

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse ‘vacare’, dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen.

De laatste weken voor de vakantie zijn vaak overvolle weken op school. Groepsindelingen, vacatures invullen, planning maken voor het nieuwe jaar, overdrachten, het groepswerk afronden, gesprekken met ouders en ga zo maar door. De laatste loodjes, die voor een heel aantal personeelsleden zwaar wegen.

Toch zien we verschillen. De één vertrekt op de laatste vrijdag ’s middags met een ontspannen gevoel gelijk met zijn camper naar vakantiebestemming. De ander is tot vrijdagavond laat aan het ploegen en zweten om alles af te krijgen en heeft zeker een paar dagen nodig om bij te komen.

Voor de meesten niet nieuw, maar er zitten vele kanten aan de ervaren werkdruk (zie de afbeelding hieronder).

Zowel op het gebied van de drijvende krachten, werkomstandigheden en individuele en leefstijlfactoren zijn er verschillen die maken dat de één werkdruk anders ervaart dan de ander. Vast staat wel dat velen de werkdruk in deze periode intens ervaren.

Praatplaat psychosociale arbeidsbelasting RIVM

Wat kun je als schoolleider doen om je team in deze periode te ondersteunen? En hoe zorg je er tegelijk voor dat je zelf op een prettige manier de vakantie ingaat?

Hieronder enkele managementtips die je helpen om huidig schooljaar, maar mogelijk vooral volgend schooljaar DV meer ontspannen af te ronden:

  • Maak een goede planning

Maak tijdig een planning met zaken die voor de vakantie afgerond dienen te worden en deel deze met collega’s. Zorg ervoor dat je zelf voldoende beschikbaar bent in deze periode voor de collega’s.

  • Ken de ander en zie de ander

Iedereen is anders en iedereen ervaart het toewerken naar de zomervakantie op een andere manier. Ook zijn de triggers om werkdruk te ervaren verschillend. Ken de ander en zie de ander in zijn of haar omstandigheden en speel daarop in. Waar de ene collega zich gezien voelt wanneer je aan het einde van de schooldag even langsloopt en hem/haar laat ‘ratelen’, voelt de ander zich juist gezien door dat extra momentje die je de onderwijsassistent inzet om wat dingen af te ronden. En waar de één gestimuleerd moet worden om ’s middags na schooltijd juist even op school te blijven om dingen af te ronden, moet je de ander naar huis sturen omdat diegene anders door blijft gaan.

  • Erken de werkdruk en relativeer

Benoem richting de collega’s dat het een drukke periode is, maar maak het tegelijkertijd ook niet groter. Het werk is er en het moet afgerond worden, zoals ieder jaar en dat betekent voor iedereen een tandje bij.

  • Waarder en onderstreep

Spreek je waardering met regelmaat uit en wees je hier in een drukke periode extra bewust van. Onderstreep je waardering ook extra met een gezonde smoothie tussen de middag, een koffiebroodje bij de weekopening of een lekkere douchegel.

  • Geef het goede voorbeeld

Zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geef. Durf tegelijkertijd ook eerlijk en kwetsbaar te zijn wanneer een dergelijke drukke periode meer met je doet dan je zou willen.

  • Maak een to-do-lijst voor na je terugkomst

Creëer rust in je hoofd door de taken die na de zomervakantie opgepakt dienen te worden, een plek hebben en niet vergeten worden.

Maar je vraagt je misschien af: zijn we in dit artikel niet een belangrijk punt vergeten? ´De vreze des HEEREN is het beginsel der wijsheid´ staat er in Spreuken 9 vers 10. Laten we in deze drukke periode dan ook beginnen met gebed en het zoeken van de Rustgever. Maarten Luther zei eens: ‘Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik bid’. Bidden voor jezelf, bidden voor je collega’s, bidden voor de leerlingen. En Hem, de Rustgever zoeken in Zijn woord. ‘Komt allen tot mij die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rustgeven (Mattheus 11: 28).

We wensen je van harte rust toe in deze nog drukke weken. Rust in het hart en rust in het hoofd. En daarna ook een langere periode om stil en leeg te worden. Om in dankbaarheid terug te kijken op het afgelopen jaar, stil te staan bij de zegeningen en vervolgens vanuit deze rust vooruitkijken. Voor nu, de zomervakantie en het nieuwe schooljaar geldt: ‘Bidt zonder ophouden. Dankt God in alles; want dit is de wil van God in Christus Jezus over u’.