16 november 2017

Wat maakt een bestuurlijke fusie succesvol? Download de whitepaper

Administratiekantoor, VGS, Reformatorisch onderwijs, Onderwijs

Veel besturen worstelen met het vinden van goede bestuurders, voelen de politieke en maatschappelijke druk op het onderwijs toenemen en ervaren tegelijk een grote verantwoordelijkheid. Het nadenken over samenwerking is een goede en logische stap, zoals recent ook in het RD betoogd werd. Samenwerking hoeft niet direct te leiden tot een bestuurlijke schaalvergroting. Maar het is wel een serieuze optie om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen.

Onder de VGS-leden bevinden zich inmiddels diverse besturen die voortgekomen zijn uit een bestuurlijke fusie. Sommige hebben drie of vier scholen onder hun beheer, andere negen of meer. Wat maakt nu dat deze fusies geslaagd zijn? Wat kunnen andere besturen daar mogelijk van leren?

In het kader van de afronding van zijn masterstudie Organizational Change & Consulting aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed Arnold van Huizen (toen nog stagiair, inmiddels collega) hier onderzoek naar. Een half jaar onderzoek gaf wat meer objectief zicht op de materie. Met behulp van ongeveer 15 interviews en honderden pagina’s van drie gefuseerde organisaties, die lid zijn van de VGS, is een beeld neergezet van belangrijke factoren. Hoewel de uitkomst niet verrassend is, is het mooi om te zien hoe dit onderzoek bevestigt wat vaak intuïtief wel aangevoeld wordt. En daarnaast geeft het een stimulans om juist de drie gevonden onderwerpen tot hoofdthema’s te maken in een samenwerkingsproject. In de whitepaper geeft Arnold een samenvatting van zijn onderzoeksrapport. Verder vindt u ook een aantal aanbevelingen voor mogelijke toekomstige fusietrajecten.

Vanuit VGS zetten we onze kennis en ervaring met eerdere verkennings-/fusietrajecten graag in wanneer u een verdergaande samenwerking of bestuurlijke fusie overweegt. Neem gerust contact op om hier eens over door te spreken!

Download hier de whitepaper.

Heeft u een vraag?

Neem dan contact op met Leonard Niewenhuijse MSc
  l.niewenhuijse@vgs.nl
  0180-44 26 97
  06-51 51 28 63